Her sene 12 Ağustos civarında gökyüzünde bir hareketlenme oluyor.Malum halk dilinde yıldız kaydı dilek tuttum falan dediğimiz olaydan bahsediyorum.Öncelikle efendim yıldızlar yerinde sapasağlam duruyor bizim kaydığını gördüğümüz şey atmosferde sürtünen meteor taşları.12 Ağustos gecesi tanık olduğumuz olay ise Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının parçaları.Bu olayın her sene gözlemlenebilir olmasının sebebi hem bu kuyruklu yıldızın hem de Dünyamızın belirli yörüngelerde hareket etmesi ve bazı zamanlarda bu yörüngelerin çakışması.Bu meteor taşlarını gökyüzünde Perseus takımyıldızı bölgesinden kaynaklanıyor gibi gözlemlememiz sebebiyle de adına Perseid göktaşı yağmuru diyoruz.
Göktaşı gözlemi amatör astronominin en keyfili ve en zahmetsiz aktivitelerinden. Bir kere 30 kiloluk teleskop falan sırtlamanıza gerek yok, çıplak gözle yapıyorsunuz.Öyle alet başında ayakta dikilmeye de gerek yok al matını ser uzan bu kadar.Hele Perseid gibi yaza denk geliyorsa süper öyle üşümek yok titremek yok (tabi üşümek kavramı göreceli kullanılmıştır burada, yoksa parka ,bara gittiğiniz gibi bluzunuzla gitmeyiniz donarsınız)
Gözlem işinin en büyük riski malum hava. Son dakikaya kadar o bulutlar dağılacak mı daha da mı toplanacak belli olmaz, Murphy bu alanda çok uzmandır, bakarsınız son bir hafta hava pırıl pırıldır tam sizin gideceğiniz gün hava kapar, bu çok olağan bir durumdur, dünya üzerinde bütün gözlemciler bu dertten müzdariptir, o yüzden umudu yitirmemek ve sabahlayacağınız o gecede havanın kısmen açacağı 5,10 dakikayı hayal etmek lazım gelir:)
Diğer bir problem de malum ışık kirliliği."Gökyüzünde milyonlarca yıldız bize göz kırpıyor,bütün evrene bizim aşkımızı şakıyor" artık mısralarda kaldı.Devasa apartmanlarımızın arasından kafanızı gökyüzüne çevirebilirseniz, ki bu da iş hayatının çoğu insanı boyun fıtığı yaptığı günümüzde pek mümkün değil, ancak Sirius, Arcturus, Vega gibi bir kaç parlak yıldızı ve gezegeni görebilirsiniz oysa gerçekten de Carl Sagan'ın kitabının ismi gibi "milyarlarca ve milyarlarca" yıldız var.O yüzden saatte 100,150 civarında göktaşı görünmesi beklenen Perseid yağmurunda ancak 3,5 tane görebiliyoruz. Bu durumda gözlemciler için ışık kirliliğinin az olduğu noktalara gitmek kaçınılmaz oluyor, ya da tası tarağı toplayın gidin yerleşin Anadolu'nun bir köyüne,ooo hava mis.
Meteor gözlemiyle ilgili bu genel bilgileri verdikten sonra şu linki de vererek mevzuyu kapattım. http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/meteors/3304061.html?page=1&c=y
Ben de bu sene gözlem ekibi ile Beynam Ormanındaydım. Beynam ne yazık ki eskisi gibi ışık kirliliğinden uzak ve sessiz değildi.Bir de avcıların atış sesi gecenin karanlığında insanı ürkütmüyor değil, ama yeni bir yer keşfedene kadar birinci dereceden gözlem mekanı olmaya devam edecek. Bu sefer öyle sırt üstü yatıp gelmedim biraz fotoğraf çekmeye de kastım, çıplak gözle 10,15 kadar, ki 3,4 tanesi sağlam parlaktı, göktaşı gözlemlesem de fotoğraf karesine 1,2 tane ancak girmiş, olsun buna da şükür eli boş dönmek de vardı:) İşte çektiğim bir kaç kare...
Evet cılız bir göktaşı, ortadaki bulutumsu yapı ise Samanyolu |
Biraz daha ortalasaymış ya... |
Meteor fotoğrafçılığında temel olay makineyi tripoda bağlayıp seri bir şekilde çekim yapmak, tabi uzun pozlama yapacağınız için uzaktan kontrol aletine de ihtiyaç var.Belli bir bölgeye, meteorun kaynaklandığı bölegenin olması daha mantıklı olmakla birlikte hiçbir garanti içermemektedir, makineyi çevirip çekmek lazım, ha buradan iş çıkmıyor biraz da şu doğrultuda çekeyim derseniz yandınız, mutlaka önceki bölgeden kocaman bir meteor geçer.Siz de hayıflanırsınız.Demiştim değil mi Murphy bu konuda uzmandır diye.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder